Μία ιδέα,ακόμη και ανόητη να μοιάζει,μην προσπαθήσεις να την αποφύγεις…..Δώσ’ της ζωή!Και ίσως γίνει μια ιστορία που θα μπορεί να εμπνέει.
Έτσι και το D.U.S.T Delphi Ultra Survival Trek σαν μια τρελή ,δύσκολη ιδέα ξεκίνησε….To “Pindus D.U.S.T.” (Pindus Delphi Ultra Survival Trek) είναι μια μοναχική (solo), ορειβατική, αγωνιστική διάσχιση ταχύτητας (speed hiking) ολόκληρης της Πίνδου, που για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί! Η ήδη χαραγμένη διαδρομή, με αρχή το Γράμμο και τέλος τους Δελφούς, έχει ανάπτυγμα σχεδόν 500 χιλιόμετρα, συνολική ανάβαση τα 32.000 μέτρα και πρόκειται να διαρκέσει 15 ημέρες. Στη χάραξη του DUST τηρήθηκε η αρχή της συντομότερης διαδρομής, η οποία όμως κινείται συνεχώς στη βασική ραχοκοκαλιά της οροσειράς, αποφεύγοντας αυτοκινητόδρομους στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ανεβαίνοντας όμως σε 10 από τις ψηλότερες κορυφές βουνών στην Ελλάδα. Δεν επιλέχτηκαν αποκλειστικά μονοπάτια αλλά και οποιεσδήποτε νοητές γραμμές (κορυφογραμμές, χαράδρες, κοιλάδες) δημιουργούν μια ευθεία κατά μήκος της Πίνδου, άσχετα με το επίπεδο βατότητας και τεχνικής δυσκολίας του πεδίου. Η προσπάθειά μου θα είναι καθημερινά αυτόνομη και θα υποστηρίζεται μόνο στο τέλος της κάθε ημέρας, στο προκαθορισμένο σημείο διανυκτέρευσης. Όλη η πορεία θα καταγραφεί με βάση τη διαθέσιμη σήμερα δορυφορική τεχνολογία (GPS tracker) ενώ παράλληλα θα εμφανίζεται διαδικτυακά σε ζωντανό χρόνο σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας, με στόχο την αξιοπιστία του εγχειρήματος.Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις 15 ημέρες που θα είναι το σύνολο της διάσχισης .
Βλέποντας όλες αυτές τις εικόνες ,ανυπομονώ να τις ζήσω απο κοντά.Όσο πλησιάζει βέβαια ο καιρός να γίνουν πράξεις τα λόγια τόσο πιο μεγάλες φαίνονται οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν ,όμως ξέρω ,όπως το βουνό που όσο το πλησιάζεις μοιάζει μεγαλύτερο κ ίσως σε κάνει να νιώθεις αβέβαιος ,έτσι και τα σπουδαία πράγματα όσο τα πλησιάζεις ορθώνουν πιο πολύ τις δυσκολίες ,όμως πρέπει να συνεχίζουμε …..με όποιες απώλειες άλλωστε κάποια στιγμή το όμορφο λέγειν ξεντύνεται και τότε μένει η υπεύθυνη σοβαρότητα της πράξης.
ΗΜΕΡΑ 1η
1. Γράμμοστα – Δροσοπηγή >> Εκκίνηση του DUST από το βορειότερο σημείο της διαδρομής, το χωριό Γράμμος (Γράμμοστα) λίγο μακρύτερα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε υψόμετρο 1420 μέτρων. Ανάβαση στην κορυφογραμμή του Γράμμου, πέρασμα από τη λίμνη Γκιστόβα, την ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση «δρακόλιμνη» των ελληνικών βουνών, στα 2350 μέτρα. Στη συνέχεια και από την κορυφογραμμή η διαδρομή περνά από την ψηλότερη κορυφή του Γράμμου στα 2520μ και αφού στραφεί νότια, ακολουθεί συνεχώς την κορυφογραμμή και από την κορυφή Περήφανο (2442μ), κατηφορίζει στο χωριό Αετομηλίτσα και συνεχίζει την κατάβαση μέχρι το χωριό Κεφαλοχώρι και τον ποταμό Σαραντάπορο, τον οποίο και περνά για να καταλήξει μετά από 36χλμ και +2250μ. ανάβασης στο χωριό
ΗΜΕΡΑ – 2η
Δροσοπηγή – Πάδες (29χλμ – +2430μ) >> Πορεία στα βουνά Ταμπούρι και Σμόλικας. Ακολουθώντας παρακλάδι του υπό χάραξη Epirus Trail, η πορεία κινείται αρχικά στο δασωμένο και ήπιο βουνό Ταμπούρι, φτάνει στο χωριό Αγία Παρασκευή και στη συνέχεια ανηφορίζει στις δυτικές πλαγιές του Σμόλικα για να φτάσει στη Δρακόλιμνή του. Από εκεί, μια παράκαμψη θα με οδηγήσει στην ψηλότερη κορυφή του Σμόλικα (Γέρος 2637μ) και δεύτερη ψηλότερη της Ελλάδας. Μια μεγάλη κατάβαση οδηγεί στο τέλος της 2ης μέρας στο χωριό Πάδες, που είναι χτισμένο πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Αώου.
ΗΜΕΡΑ 3η Πάδες – Βοβούσα (23χλμ – +780μ) >> ΜΟΝΑΔΙΚΗ η 3η μέρα του DUST, καθώς κινείται συνεχώς στην κοίτη του ποταμού Αώου! Σύντομο κατέβασμα από τους Πάδες στο ποτάμι και πορεία κατά μήκος της κοίτης προς τις πηγές του μέχρι τη Βοβούσα, ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό στο Ζαγόρι, χτισμένο δεξιά κι αριστερά της κοίτης. Το χαρακτηριστικό της πορείας κατά μήκος του Αώου, είναι το ατελείωτο πέρασμα από τη μία όχθη στην άλλη μέσα από το νερό, πολλές φορές κολυμπώντας! Απόκρημνες πλαγιές που καταλήγουν κάθετα στην κοίτη, κάνουν την πορεία τεχνική και δύσκολη και αρκετές φορές ορμητικά τα νερά. Απόλυτα ακατοίκητη και έρημη όλη αυτή η έκταση, από την αρχή μέχρι το τέλος της.
ΗΜΕΡΑ 4η
Βοβούσα – Μέτσοβο (34χλμ – +1770μ) > Πέρασμα από την περίφημη Βάλια Κάλντα την 4η μέρα του DUST. Με εκκίνηση από τη Βοβούσα, στις όχθες του Αώου, πορεία κατά μήκος του Μονοπατιού Ε6, το οποίο μπαίνει στην καρδιά του «πέταλου» που σχηματίζουν ψηλές κορυφές και είναι γνωστό σαν Βάλια Κάλντα (=ζεστή κοιλάδα στα βλάχικα). Ανηφόρισμα στις δύο δρακόλιμνες της κορυφής Φλέγκα στα 1900μ και στη συνέχεια και της ίδιας της κορυφής και κατάβαση στα νότια, προς τη Λίμνη Πηγών Αώου. Πέρασμα από τα οροπέδια Πολιτσές και τελική κατάβαση στο κοσμοπολίτικο Μέτσοβο, όπου τελειώνει και η πρώτη από τις τρεις συνολικά ενότητες του DUST.
ΗΜΕΡΑ 5η
Μέτσοβο – Συρράκο (26χλμ – +1715μ) >> Με ξεκίνημα από το κοσμοπολίτικο Μέτσοβο η πορεία της 5ης μέρας του DUST θα κατευθυνθεί προς το Ανθοχώρι και στη συνέχεια θα ανηφορίσει το βουνό Περιστέρι ή Λάκμος μέχρι την ψηλότερή του κορυφή, την Τσουκαρέλα (2295μ). Μπροστά της βρίσκεται το πανέμορφο αλπικό οροπέδιο της Βερλίγκας με τις πηγές του ποταμού Αχελώου (Ασπροπόταμου). Στη συνέχεια μια ατέλειωτη πορεία στις αλπικές πλαγιές του βουνού, μέχρι να φτάσει και να τελειώσει στο μοναδικό Συρράκο, με τα πετρόχτιστα αρχοντικά σπίτια του.
ΗΜΕΡΑ 6η
Συρράκο – Θεοδώριανα (28χλμ – +3765μ) >> Μια έντονα ορειβατική ημέρα η 6η στο DUST. Από το Συρράκο στους Καλλαρύτες, ακολουθώντας το εκπληκτικό, πετρόχτιστο μονοπάτι κι από εκεί στο χωριό Ματσούκι, από όπου ξεκινά μια μεγάλη και επίπονη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή των Αθαμανικών βουνών, την Κακαρδίτσα (2429μ). Στη συνέχεια μια δύσκολη και τεχνική πορεία με νότια κατεύθυνση στην κορυφογραμμή του βουνού μέχρι το χωριό Θεοδώριανα, στην καρδιά της ορεινής περιοχής του Ασπροποτάμου.
7η ΗΜΕΡΑ
Θεοδώριανα – Καλή Κώμη (30χλμ – +2285μ) >> Χαμένη στην καρδιά του Ασπροποτάμου η 7η μέρα. Το ξεκίνημα φέρνει τη διαδρομή μέσα σε ρεματιά για να κερδηθεί απόσταση και να μη χαθεί η περιπέτεια στους δρόμους που συνδέουν μεταξύ τους τα χωριά της περιοχής. Το μεγάλο στοίχημα της μέρας είναι η διάσχιση του απόκρημνου βουνού «Χατζή» με ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του στα 2038μ, με κατάβαση και πάλι στην κοίτη του Ασπροπόταμου και τερματισμό στο χωριό Καλή Κώμη, όπου και το μέσο της συνολικής διαδρομής του DUST.
ΗΜΕΡΑ 8η
Καλή Κώμη – Λεοντίτο (23χλμ – +2230μ) >> Δύσκολο το ξεκίνημα της 8ης μέρας, με direct ανάβαση στο βουνό Βερούσια (1700μ) και διάσχιση από βορρά σε νότο όλης της κορυφογραμμής του βουνού με την επιμήκη μορφή του. Στη συνέχεια κατάβαση στο Πετριλιώτικο Ρέμα, παραπόταμο του Αχελώου και πορεία μέσα από τη ρεματιά, περνώντας από τη λίμνη της Στεφανιάδας. Τερματισμός της μέρας στο μικρό χωριό Λεοντίτο, στην αγκαλιά των βόρειων Αγράφων, με θέα την αλυσίδα των αλπικών κορυφών του Ντελιδήμι.
ΗΜΕΡΑ 9η
Λεοντίτο – Άγραφα (23χλμ – +2135μ) >> Η πρώτη από τις δύο ημέρες που η διαδρομή του DUST διασχίζει τον αχανή όγκο των Αγράφων. Ανάβαση στην κορυφή Ντελιδήμι (2164μ), μέρος του χαρακτηριστικού πέταλου με τις τέσσερις απόκρημνες κορυφές, που αποτελεί και την βόρεια πύλη της οροσειράς. Κατάβαση από τη ραχοκοκαλιά της Τσούκα-Σάκκας μέχρι την κοίτη του Αγραφιώτη και νότια κίνηση στη συνέχεια κατά μήκος του, ακολουθώντας τη ροή του και ανάβαση τελικά στο χωριό Άγραφα, με τη χαρακτηριστική θέα του στην καρδιά των βουνών.
ΗΜΕΡΑ 10η
Άγραφα – Καρπενήσι (50χλμ – +3340) >> Μια από τις πιο επίπονες ημέρες στο συνολικό σχέδιο η 10η, με 50 χιλιόμετρα πορείας! Διάσχιση των νότιων Αγράφων από τις κορυφογραμμές χαμηλότερων βουνών, όπως το Προσηλιάκι (1860μ) και η μεγάλη ραχοκοκαλιά του προς το νότο, για να φτάσει στο τέλος η πορεία μετά τον Ταυρωπό ποταμό να σκαρφαλώσει στην κορυφή του Τυμφρηστού (2315μ) και με κατέβασμα από τις απότομες νότιες πλαγιές του στην πόλη του Καρπενησιού και λίγο νοτιότερα.
ΗΜΕΡΑ 11η
Καρπενήσι – Κρίκελλο (29χλμ – +2650) >> Συναρπαστική μέρα στη νότια Ευρυτανία η 11η. Από την ποταμιά του Καρπενησιώτη, σταδιακή ανάβαση στους ελατοσκέπαστους βόρειους πρόποδες της Καλιακούδας, λίγο ψηλότερα απ το Μεγάλο Χωριό και στη συνέχεια ανάβαση στην επιβλητική και απόκρημνη κορυφή του βουνού στα 2099μ. Από το σημείο αυτό η πορεία του DUST κάνει για πρώτη φορά στροφή ανατολικά και κατευθύνεται στο σημαντικότερο χωριό της περιοχής, το Κρίκελλο, όπου και το κλείσιμο της μέρας
ΗΜΕΡΑ 12
Κρίκελλο – Αρτοτίνα (32χλμ – +1435μ) >> Μια σχετικά εύκολη μέρα μοιρασμένη σε βουνά και σε ποτάμια. Πέρασμα του Κρικελλοπόταμου από το ίχνος του Ε4, το οποίο ακολουθεί και στη συνέχεια μέχρι τα χωριά Στάβλοι και Άμπλιανη και ως την ποταμιά του Καψαλορέματος. Εκεί, η διαδρομή μπαίνει στην κοίτη και ακολουθεί την ροή των νερών συναντώντας τον Εύηνο λίγο πιο πέρα, τον οποίο και ακολουθεί στο ανάντι του ανατολικά προς τις πηγές, με τέρμα της πορείας στο χωριό Αρτοτίνα, λίγο πιο μακριά από τις επιβλητικές κορυφές των Βαρδουσίων
ΗΜΕΡΑ 13
Αρτοτίνα – Συκιά (37χλμ – +2105μ) >> Μια από τις δυσκολότερες ημέρες του DUST η 13η! Από την Αρτοτίνα η διαδρομή ακολουθεί τη χάραξη του μονοπατιού Ε4 και αφού φτάσει στην καρδιά των επιβλητικών Βαρδουσίων, των αποκαλούμενων και «ελληνικών Άλπεων», αφήνει το Ε4 στα Μουσουνιτσιώτικα Λιβάδια, για να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή του βουνού, τον Κόρακα (2495μ). Στη συνέχεια η πορεία φεύγει νότια ακολουθώντας την αλπική ραχοκοκαλιά του βουνού, για να κατηφορίσει στο τέλος από το χωριό Κονιάκος μέχρι την κοιλάδα του Μόρνου ποταμού για να ανηφορίσει τελειώνοντας στο χωριό Συκιά, χωμένο στην αγκαλιά της Γκιώνας
ΗΜΕΡΑ 14
Συκιά – Βίνιανη (20χλμ – + 1800μ) >> Ορειβατική η προτελευταία μέρα, μια ακόμα προσπάθεια να προσπεραστεί ένας μεγάλος ορεινός όγκος, αυτός της Γκιώνας τώρα. Η Γκιώνα, το 5ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας σχηματίζει ένα τείχος πάνω από τη Συκιά. Ανεβαίνοντας από το Λαζόρεμα πάνω στη ραχοκοκαλιά του βουνού 2000 μέτρα ψηλότερα, η διαδρομή περνά και από την κορυφή του βουνού την Πυραμίδα, για να κατηφορίσει στη συνέχεια από τη χαράδρα της Ρεκάς, με το παλιό πετρόχτιστο μονοπάτι της και τα άγρια τοπία, μέχρι τη Βίνιανη.
ΗΜΕΡΑ 15….. ΤΟ ΤΕΛΟΣ.
Βίνιανη – Δελφοί (40χλμ – +1500μ) >> Η τελευταία ημέρα του DUST είναι μαραθώνια, προκειμένου να καλύψει σχετικά εύκολα αλλά επίπονα την απόσταση μέχρι τους Δελφούς! Από τη Βίνιανη η διαδρομή ακολουθεί δευτερεύοντες δρόμους μέχρι το χωριό Δροσοχώρι και συνεχίζοντας βγαίνει στον οικισμό «Καλάνια» του δυτικού Παρνασσού, συναντώντας τη διαδρομή Ε4 και συνεχίζει νότια πάνω του. Κάποια στιγμή τα οροπέδια τελειώνουν με έναν επιβλητικό γκρεμό με θέα τη θάλασσα στο βάθος και κάτω χαμηλά τους Δελφούς! Ένα πετρόχτιστο μονοπάτι κατηφορίζει το εντυπωσιακό τοπίο οδηγώντας στον αρχαιολογικό χώρο, όπου και το τέλος της πολυήμερης πορείας των 450 χιλιομέτρων!